Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Basisschool De Zandloper Nijlen wipt eerste tegels van nieuwe groene speelplaats - extra foto's

BS De Zandloper Nijlen

Basisschool De Zandloper in Nijlen wipt eerste tegels van nieuwe groene speelplaats Vrije Basisschool De Zandloper in Nijlen vergroent binnenkort haar speelplaats, gedeputeerde Jan De Haes wipte de eerste tegel en gaf het startschot voor de vergroening.

Vrije Basisschool De Zandloper vergroent binnenkort meer dan 150 vierkante meter speelplaats. Ook directeur Roel Thys wipte samen de eerste symbolische tegels en verklaarden het vergroeningstraject voor geopend.

De ontharding kadert in het project ‘Groene Oases’ van provincie Antwerpen. Tijdens dit traject voorziet de provincie financiële en praktische ondersteuning voor scholen die hun speelplaats vergroenen.

De 160 leerlingen van de school woonden de festiviteiten bij.

Naast een paar bomen en enkele struiken is de speelplaats van Basisschool De Zandloper overwegend verhard. Maar daar verandert binnenkort wat aan. Vanaf voorjaar 2024 begint de school met de vergroening van meer dan 150 vierkante meter speelplaats. Een buitenklas, bomen en struiken en enkele duurzame speelelementen voor klein en groot, horen bij de mogelijke invulling van deze Groene Oase.

“Door les te krijgen in en over de natuur, leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn. Het is dan ook fijn om te zien hoe de school zich inzet, samen met het Regionaal Landschap Rivierenland en MOS Antwerpen.”

Voor deze ontharding kan de school onder meer rekenen op een subsidie van €15.000 van provincie Antwerpen. Onder de noemer ‘Groene Oases’ voorziet de provincie financiële steun én praktische begeleiding bij de invulling van deze groene ruimte. Ook de ouderraad deed een duit in het zakje. Enkele lucratieve acties, waaronder een wafeltjesverkoop, brachten €7.000 op die integraal naar de vergroening van de speelplaats gaat.

Buiten leren centraal

Basisschool De Zandloper begon drie jaar geleden aan een traject rond buiten leren. Enkele leerkrachten gingen zelfs op Erasmus-uitwisseling naar Ierland en IJsland om bij te leren over het onderwerp. Directeur Roel Thys licht toe: “Deze vernieuwde focus op buiten leren en bijleren met buitenmaterialen, creëerde de noodzaak voor een groenere school. We zijn dan ook dankbaar in dat traject gedoken, en kijken alvast uit naar het resultaat eind 2024.”

De voordelen van vergroening

Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.

Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.

Groene Oases is een initiatief van provincie Antwerpen, in samenwerking met het Regionaal Landschap. Scholen kunnen zich nog steeds kandidaat stellen via de website. www.provincieantwerpen.be/groeneoases

Foto's Adrie de Kok / NNieuws.

BS De Zandloper Nijlen

Deel dit artikel